kvinnor ska inte behöva tåla ensamma, gubbsjuka mäns kränkningar...

Måste bara kopiera dettta som Birgitta Olsson skrev idag på Aftonbladet debatt, det är så jävla in-i-helvete as viktigt!

- "I dag mår många av oss illa. I Aftonbladet kan vi läsa hur en sjuårig flicka hade utsatts för ett övergrepp på skolgården. Pojkarna hade dragit in henne i ett buskage och dragit ner hennes byxor. Istället för att på allvar lyssna på flickan, valde rektorn att lägga skulden på henne. För när skolan startade en utredning ifrågasatte rektorn sjuåringens berättelse. Hade hon varit glad? Varför hade hon läppstift? Hade hon dansat på rasten före övergreppet?

Tack och lov fälls nu Malmö för diskriminering och döms att betala skadestånd. Vilka frågor rektorn ställde till småpojkarna, som tyckte att det var okej att med våld dra in en ensam flicka i ett buskage och förnedrande dra ner hennes byxor, framgår inte. Rektorer i Malmö ska nu utbildas.

Detta är bra, men det klassiska temat flickan och skulden tycks ändå ligga som en våt filt över delar av vårt samhälle.

 

I början av året fick jag ett mejl från en ung kvinna som jag känner. ”Du som mamma, kvinna, syster, läs och sprid gärna vidare till andra föräldrar. Kram A.”

Tårarna rann ner för mina kinder när jag läst mejlet, där hon skrev om ett samtal med en flicka i lågstadieåldern:

A: – Vad brukar killarna göra som är elakt då?

– Jo ibland stör dom när vi leker och tar min kompis basketboll och gömmer den. Och så gör dom grävskopan och det är inte så roligt.

– Vad är grävskopan för lek?

– Joo, dom gör såhär grejer med handen och drar upp… (uppenbart generad)

– Jag fattar inte, hur menar du? Visa!

– Nää, jag kan inte visa men alltså…

”Hon drar handen genom luften så som att hon smeker/gröper ett kön på någon annan, jag fattar direkt och förstår hennes genans.”

Lågstadiepojkar riktade alltså in sig på ofta ensam flicka så att hon inte kunde springa och tafsade henne på könet ”som en grävskopa gräver”. Redan i första klass med killar som är sex-sju år gamla, hade denna vidriga lek startat!

 

Dagen efter jag läst detta viktiga mejl skrev jag i sociala medier om blogginlägget. Svaren strömmade in. Kvinnliga 40-talister delade sexistiska erfarenheter från skolåren, 80-talister och tonårstjejer likaså. Jag minns händelser från min skoltid. Hur vissa av klassens pojkar på mellanstadiet jagade tjejerna och drog ner byxorna. Under månader bar jag alltid ett skärp hårt åtdraget i midjan. Så hårt att jag hade svårt att andas, för att inte utsättas för denna kränkande behandling. Det fortsatte på högstadiet. Tjejer tafsades på och vi snälla flickor fick vara dämpare. Vi sattes mellan stökiga killar i skolbänken, vilket ledde till att ens egna studier stördes.

 

Flickor har alltid förminskats och förlöjligats utan att föräldrar, skolpersonal och samhället reagerat skarpt. I skolan fick vi höra ”men killarna gör ju bara så för att de tycker om er”. Det fortsätter upp i åldrarna. Som det där tillfället på ett av mina första jobb som 23-åring. En dubbelt så gammal redigerare på tidningen där jag jobbade roade sig med att skicka grova sexmejl till mig. Vi jobbade sena kvällar ihop. Jag kände obehag och gick till ledningen. Min chef såg brydd ut, men svarade: ”Jamen, han har ju alltid gjort så där. Han är ju bara lite ensam.”

 

Nej, kvinnor ska inte behöva tåla ensamma, gubbsjuka mäns kränkningar och flickor ska inte få höra att pojkarna bara är busiga och charmiga när småpåvar till sexister – oavsett om det är skolpojkar eller vuxna män – tar sig friheten att kränka flickors och kvinnors kroppar, integritet och frihet. Det är bara sexistiskt skamligt.

 

Birgitta Ohlsson 30 oktober 2014"


En av många anledningar till att feminism behövs.

Tanken har slagit mig många gånger men idag tänker jag på det extra mycket. Ex. H&M tycker jag är ett modernt företag, men när jag tittar på deras hemsida och i deras butik vilken vi faktiskt besökte idag för den delen (i vår jakt på kläder till Ines, ungen växer så det knakar så vi var verkligen tvungna) så är de ungefär lika moderna som exempelvis.... hemtelefon. Eller en hemtelefon hade ju i alla fall en funktion. H&M (och många andra kedjor) har bestämt att om man har en liten snopp, ja då gillar man tuffa monster, bilar och farliga djur. Har man en liten snippa, då gillar man i stället en liten söt katt, prinsessor, tyll och rosa.

Ines kommer självklart att få ha på sig det hon vill. Klänning, brallor, rosa, blått – jag kommer aldrig förbjuda hennes smak och stil eller ge några som helst pekpinnar. Men jag kommer aldrig att köpa ett plagg bara för ett klädmärke har bestämt att det ser snippigt eller snoppigt ut. Och som det ser ut nu så är Ines, 6 månader, mer modern än detta gamla företag. Girls, Boys… Men sluta, liksom alla företag: Åhlens, Lindex, h&m och Kappahl. Det är dags att bli moderna! Kalla det Kids eller Barn & baby istället. Snälla. Låt barn få vara just det de är -bara barn!

Snoppiga kläder?


Snippiga kläder?

Mössor för penisbärare?För snippbärare?

Jag skriver det igen! Snälla. Låt barn få vara just det de är-bara barn!


MatkasseVi fick precis ett bud hem till vår dörr, som ni ser på bilden: Linas matkasse (OBS ej sponsrad). Sambon tyckte vi behövde lite mer "vardagsmat inspiration" så nu ska vi testa det i fem middagar -plus typ ett kilo frukt, som ligger i den blå påsen. Jag tänker att jag återkommer med en recention i slutet av veckan. 


Psssst! redan nu kan jag säga att jag är lite beaviken för att tre av klementinerna var mosade redan i påsen...