..monstermaneter tar över japanska kusten!

 
Men visst ser det mysigt ut att hoppa runt bland maneter likt doris i Hitta Nemo?!

Arten kallas för Nomuras manet... och är på besök utanför den japanska kusten. De kraftfulla varelserna kan bli uppemot drygt 1,8 meter i diameter, och kan väga mer än 200 kg. Vetenskapsmännen tror att de ursprungligen kommer från Gula havet. Det är inte första gången dessa jättemaneten kommer på besök, de är tredje gången sedan 2005 dessa bjässar följt med havsströmmarna hela vägen in till kusten.

Jättemaneterna är dock inte direkt uppskattade hos fiskarna utan lämnar stora skador. Maneterna förstör fiskarnas nät - de fastnar i dem, river upp stora hål och förstör fångsten... om de ens får plats några fler en dessa bamsingar i näten?!. De finns även de båter som sägs ha sjunkit när de försökt dra upp sina tunga nät innehållande dessa havsbjässar...  Men trots sin storlek så är de faktist inte giftiga nog för att orska någon allvarlig skada på oss människor. Fiskarna i japan använder specialglasögon och skyddskläder för att undvika kontakt med maneterna när de hanterar dem. Enligt vetenskapsmän kan växthuseffekten ligga bakom monstermaneterna... vad tror du?

... vill du se rörliga bilder sök på www.youtube.com - Giant jellyfish

(Bildkälla: expressen.se)

BIGGEST loser.

...Bhaaa! har spenderat ena halvan av dagen i sängen och resten i soffan. Fy f*n vad sämst man kan känna sig ibland!!! En film, lite serier på tv och internet har jag haft som enda kompis idag. Blääää! Och lat är jag också, de är ju inte svårt att ta sej til ett gym eller ut o gå men jag pallar liksom inte, kommer inte ut. och ute är det blött och kallt o ruskigt. Nä, Jag halvligger i soffan har ätit 1/4 dels 180grams chokladkaka och har tryckt i mej popcorn och samtidigt ttttar på kanal5s tjockisprogram "biggest loser". haha, ironi?! Jag pallar att inte att äta, vill inte men kan inte sluta. Har ni kännt så nångång? att man snaxar loss utan botten men blir snuskigt äcklig liksom, och av att man snaxar mer=mer ångest. Tjocka-feta fläsket!!!joyna mej? skulle inte tro det...

Mirandas köpstopp börjar... nu!


Då var det första advent... och HooHoohoo vad mycket jul det är hos mej. Har klätt min jultall med glitter, fina kulor och svenskaflaggor (foto kommer senare). Lussebullarna är bakade och hela lägenheten luktar pepparkakor.. och första ljuset är tänt i adventsljusstaken förståss.

Men det är också dags för mej att starta mitt köpstopp. Inga mer kläder och fina grejor, skor, busskort, onödigt snask och spontana kostsamma utflykter. Denna vecka är det "tabberas" (som emil hade i lönneberga, om ni kommer ihåg?) som står på menyn, jag ska alltså äta upp det jag har i min kyl/frys och inte försöka köpa nått nytt. Kommer bli väldigt intressant och lite härliga blandningar av olika maträtter att se framemot denna vecka alltså. Jag tror det är nyttigt, både för tänket runt shopping eftersom det är ett av mina favvo intressen här i livet och att jag får kämpa lite med matlagningen.. och outfits för den delen. Nu ska jag titta in i min garderob och se om jag kan fixa till lite nya kombinationer som kan se ut som nya^^

- Thailand 11 Februari är vad jag sicktar på. Tjoohoo!